W razie konieczności obecności kapłana proszę dzwonić: 664-091-035

 

 

   "CHACZAPURI, czyli serowy chleb, to jedna z najwspanialszych potraw, równie ważna dla gruzińskiej kuchni jak pizza dla włoskiej, knedle dla czeskiej czy tortilla dla hiszpańskiej. Jak każdą tradycyjną potrawę warto przygotowywać ją z dodatkiem filozoficznej zadumy nad historią człowieczeństwa i ogromem miłości do różnorodności smaków, zapachów i kolorów w potrawach całego świata.

   Ciekawostką jest to, że turyści i zagraniczni goście zwykle najbardziej zachwycają się potrawami powszednimi, tzw. "bieda-potrawami", robionymi z najłatwiej dostępnych, a przez to najtańszych w danym rejonie składników.

   Nie inaczej jest z chaczapuri - mąka i ser znane są w Gruzji od pradawnych czasów i do dzisiaj stanowią podstawę tamtejszej diety. Trudno się temu dziwić, gdyż region Kaukazu jawi się jedną z praojczyzn pszenicy i serowarstwa. Tutaj rosną jeszcze pradawne, endemityczne odmiany pszenicy, np zanduri, a serowarstwo znane jest na Kaukazie od ok. 10.000 lat.

   Chaczapuri dosłownie przetłumaczyć można jako chleb z twarogiem (chaczo - twaróg i puri - chleb) i prawdopodobnie robiono go nie z dojrzałym serem, a z twarogową masą serową. Trudno jednak dojść jaki to miałby być twaróg i jakie mogłoby być jego pokrewieństwo z dzisiejszym serem. Pewne jest, że obecnie gruzińskie gospodynie dodają do niego taki ser, jaki akurat mają pod ręką.

   Jest to prosta potrawa, jednak gruzińska różnorodność i na niej odcisnęła swoje piętno tworząc wiele jego odmian różniących się ciastem, kształtem, nadzieniem i dodatkami. W Gruzji mawiają, że każda gospodyni ma swoje własne receptury i sposoby wykonania, przez co u każdej chaczapuri smakuje nieco inaczej. Zrobienie go jest właściwie proste i nawet początkujący spokojnie sobie poradzą, o ile otwarci są na eksperymenty kulinarne. Dlaczego? Ponieważ podstawowy przepis na oryginalne, gruzińskie chaczapuri można streścić krótko - "po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto"."

 

   Skąd przepis na potrawę gruzińską na stronie parafialnej? Podczas Światowych Dni Młodzieży 2016 w Krakowie, wałęsając się z naszą augustyńską grupką po mieście, trafiliśmy na małą restauracyjkę z wielkim szyldem "Cha-czapuri". Nazwa od razu skojarzyła się młodym z miejscowością, w której stoi nasza kaplica parafialna. "O, Czapury!". Kiedy więc trochę później szukaliśmy terminu na określenie tego wszystkiego co dzieje się w naszej parafialnej świetlicy - wróciło "Chaczapuri".

   "To jedna z najwspanialszych potraw..." - przecież to wszystko co dzieje się w świetlicy jest związane z najwspanialszym dziełem - formacją ludzi małych i dużych, młodszych i starszych. Efektem ma być gotowa, wspaniała "potrawa" - chrześcijanin kochający Boga i bliźniego.

   "Jak każdą tradycyjną potrawę warto przygotowywać ją z dodatkiem filozoficznej zadumy..." - oczywiście nasza świetlica rozbrzmiewa śmiechem, hałasem, dźwiękiem rozmaitych akcji, ale temu wszystkiemu towarzyszy filozoficzna zaduma, medytacja i modlitwa. To właśnie ta zaduma i modlitwa dają siłę działającym i nadają wszystkiemu co się dzieje - Boży ton.

 

*****************************************************************

 

PLAN DZIAŁAŃ NA WAKACJE 2021

 

 

Warsztaty pisania ikon dla dzieci

 

Serdecznie zapraszamy dzieci w wieku od 10 lat wzwyż na niesamowite warsztaty pisania ikon.

Termin: 6 - 7 lipca, od godz. 15.00 do 16.30, w salce parafialnej. Wszelkie materiały plastyczne zapewniamy.

Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie "Wiestin". Zapisy u p. Ewy Gąsienicy Brożyńskiej.

Warsztaty będzie można również obserwować on-line:

 

 

https://www.youtube.com/channel/UCN2zq5y3D54NWVy5w_sxLTA/live